downloads movies

Publikációk

Reklám-média konferenciát tartott a Napi Gazdaság.
A konferencia célja az volt, hogy a média minden területén bemutassa azokat a lehetőségeket, melyek a 2009-es pénzügyi válság alatt szóba jöhetnek.

A program részeként a módosított reklámtörvényről és az új médiatörvényről is szó esett.
A médiatörvényről Dr. Sarkady Ildikó médiajogász beszélgetett Medveczky Balázzsal, a Magyar Televízió ügyvezető alelnökével; Such Györggyel, a Magyar Rádió elnökével; Várdy Zoltánnal, a TV2 vezérigazgatójával; Földes Ádámmal, a Danubius Rádió vezérigazgatójával és Módos Mártonnal, az InfoRádió ügyvezető igazgatójával. A rádiós reklámok szerepéről Bolla Zsolt, a Sláger Rádió programigazgatója beszélt.
A TV piaci hírdetési megoldásokról Kovács Krisztián, a TV2 kereskedelmi igazgatója tartott előadást.
A média felelősségéről Baló György beszélt.

Az alábbiakban tudósítónk, Márki István beszámolója olvasható.

1. Médiatörvény
Dr. Sarkady Ildikó médiajogász

Ebben a politikai ciklusban tutira nem lesz beiktatva az új törvény! Senki sem tudja megmondani, hogy meddig húzzák még a politikai szereplők, teljesen ráültek a témára, hisz a médiának jelentős véleményformáló ereje van. Mindig csak “tervezeteket” adnak ki.

Sajnos a jelenlegi hatályos törvény még mindig a töbszörösen elavult, 1996. évi, ami teljesen elfogadhatatlan hiszen több mint egy évtized alatt rohamosan fejlődött és változott a médiapiac. Gondoljunk bele, akkor még csak MTV1, MTV2, Duna létezett. Azóta már 78 darab magyar nyelvű tévécsatornánál tartunk!

A politikusok állandóan a kommunikációs szakmabeliek elvárásaival és ajánlataival ellentétes módosításokat tesznek közzé az újabb és újabb törvénytervezetekben.

A digitálás átállás miatt rengeteg változtatást kellene beiktatni, de képtelenség velük konszenzusra jutni.

Egy túlszabályozott rendszert akarnak kialakítani, bonyolult adminisztrációval, és egy szinte tejhatalmú médiahatósággal, gúnynevén a médiarendőrséggel.

Hiányoznak a szakmaiság és a politikai függetlenség garanciái, és nem lenne külön hely a fogyasztói panaszok kezelésére, hiányzik az ön- és társszabályozás. Szót sem ejtenek a médiaoktatásról, a médiaombucmanról.

2. Kerekasztal beszélgetés a Médiatörvényről
Such György Magyar Rádió elnöke, Várady Zoltán TV2 vezérigazgatója,
Módos Márton InfoRádió ügyvezető igazgatója, Földes Ádám Danubius Rádió vezérigazgatója,
Medveczky Balázs Magyar Televízió ügyvezető alelnöke, Dr. Sarkady Ildikó médiajogász A közszolgálati szféra ellen igen csak előnytelen lépéseket kívánnak tenni. Szükség lenne már egy módosításra, hogy egy TV több csatornát üzemeltethessen. Ezzel nehezítik az integrált kommunikáció megteremtését. Túl magasnak tartják a díjakat és az meg megengedhetetlen, hogy a médiahatóság “államosítja” majd a nézettség mérését a digitális átállás után.

A rádióról csekély passzusok szólnak csak. A kereskedelmi rádiók így is hátrányos megkülönböztetést kapnak. Példáúl egy reklámkkorlátozás miatt, ami teljesen felesleges és értelmetlen: politikai célú hirdetéseket csak kampányidőszakban lehet sugározni, sőt az is érthetetlen, hogy miért kell óránkénti kötelező hírszolgáltatást nyújtani 06:00 – 20:30 -ig!

A médiahatóság kénye-kedve szerint tetszőlegesen törölhet bármennyi időre egy műsorszámot. És technikailag csökkenthetik az RCH-t!

Folyó év november 18-án lejár a legnagyobb kereskedelmi rádiók jogosultsága. Hova tovább? Kalózrádió felé? Ez bizonytalanságot ad a befektetőknek és a hirdetőknek!

A konkluzió az hogy idióta hullámvasút szerűek ezek a törvénytervezetek, a piac már régóta követeli az új törvényt, amit művelnek az ciki mindenkinek. Lassan mindegy, hogy mi jön ki, csak jöjjön már az a törvény!

Kapcsolat

MRSZ Ambient Media tagozat 1061 Budapest Andrássy út 33. III. em. 3.
Telefon: 06-1-322-0640 Fax: 06-1-322-7841
ambient@mrsz.hu
www.ambient.media.hu

MRSZ

Ambient Media tagozat

Hírek archívum